Gezilecek Yerler

Türkiye’de Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye’de gezilecek yerler nerelerdir diye sorduğumuzda hepiniz bir kaç yer söyleyebilirsiniz. Bir gün maddi imkanlarınız ve zamanınız müsait olduğunda gitmedik, görmedik dememek adına sizlere rehberlik edecek listemizi aşağıda görebilirsiniz.

1. Nemrut Dağı, Adıyaman

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, bünyesinde bulundurduğu Kommagene Krallığı antik kenti, aslan ve kartal gibi heykellerle beraber 7 metre uzunluklarına ulaşan dev heykeller de bulunuyor. Tarih meraklılarına bu tarihi yeri “Ölmeden önce Türkiye’de gezilecek yerler” listelerine eklemesini tavsiye ediyoruz. Buraya tarih meraklılarının yanında gün doğumunu izlemeye gelenlerin sayısınında azımsanamayacak kadar fazla olduğunu söylemeden geçmeyelim.

2. Amasra, Bartın

Doğasıyla,şirinliğiyle ve kültürel zenginlikleriyle sakin ve huzurlu bir gezi yapmayı planlayanlar için oldukça yerinde bir seçim olan Amasra’da müze, kale ve Cenova Şatosu’nu da gezmemeyi ihmal etmeyin.

3. Cumalıkızık Köyü, Bursa

Osmanlı tarihi yapılarını merak edenler için Bursa’nın 2 km uzağında bulunan Cumalıkızık köyünde, Osmanlı mimarisiyle yapılmış evler ve dar sokaklar arasındaki akan sular size oldukça güzel bir tarihi ve doğa gezisi deneyimi sunacak olan bu köyümüz Türkiye’de gezilecek yerler listemize girmeyi başarmıştır.

4. Olimpos, Antalya

Likya, Roma ve Bizans zamanlarından kalma tarihi yapılara sahip Olimpos’ta mükemmel bir kumsalda denize girip, Çıralı’da 3 bin yıldır yanmakta olan ateşi görebilirsiniz.

5. Uzungöl, Trabzon

Adeta tabloluk bir doğaya sahip Uzungöl’de huzurun en yeşil hali ve tertemiz yayla havası sizleri karşılayacaktır. Güzel bir kahvaltının ardından Türkiye’de gezilecek yerler listemizde yer verdiğimiz bu doğa harikasında temiz hava ve bol oksijen eşliğinde yürüyüşe çıkabilirsiniz.

6. Adalar, İstanbul

İstanbul’da belki de gezilecek yerler listesinin en başında gelebilecek olan Adalar, faytonlarıyla, plajlarıyla ve ünlü Roma dondurmacılarıyla sizin için oldukça güzel bir gezinti olacak. Özellikle Büyükada oldukça fazla rağbet görüyor.

7. Safranbolu, Karabük

UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Safranbolu, Osmanlı dönemine ait cami, han, hamam, köprü ve konaklarıyla sizi tarihi bir gezintiye çıkaracak ve buraları görüp ayrılmadan önce de meşhur Safranbolu lokumunu da tatmanızı tavsiye ediyoruz.

8. Ölü Deniz, Muğla

Denizinin berraklığı, doğası ve eşsiz kumsalıyla Ölüdeniz, sizi kesinlikle büyüleyecek ve tekrar gitmeniz için geçerli sebeplerinizin oldukça fazla olacağı bir yer. Buraya gelmişken Kelebekler Vadisi’ni gezebilir ve Babadağ’dan yamaç paraşütü de yapabilirsiniz.

9. Balıklı göl, Şanlıurfa

Hz. İbrahim’in ateşe atıldıktan sonra mucizevi bir şekilde ateşin suya, odunların da balıklara dönüştüğüne inanılan yer olan ve  Balıklıgöl’ü görmeden geçmeyin.

10. Boztepe, Ordu

Ordu’yu kuşbakışı izleyip, mükemmel bir doğa eşliğinde piknik yapabileceğiniz Boztepe’ye, Ordu sahilinden teleferik ile 6-7 dakika civarında ulaşabilirsiniz.

11. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep

Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan bu müzede Mars heykeli, 150 metrekarelik duvar resmi ve müzenin isminin duyulmasında büyük etkisi olan ‘Çingene Kızı’yla beraber de oldukça ilgi görüyor.  Şu ana kadar birçok müze gezip burayı gezmediyseniz, listenizin en başına alınması gereken bir yer diyebiliriz.

12. Gökçeada, Çanakkale

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada’da doğal zeytinyağından alıp, efi bademinden tadıp, eşsiz koy ve sahillerinde denize girip doğallığın tadını çıkarın. Tepeköy’de bulunan 6 asırlık ağacı da görmeden gelmeyin deriz.

13. Gölcük, Bolu

Doğanın kalbi olabilecek bir güzelliğe sahip olan Gölcük’te yürüyüş, fayton gezintisi ve çekeceğiniz fotoğraflar ile bu mükemmel gezinizi ölümsüzleştirin.

14. Gelibolu Yarımadası, Çanakkale

Tarihiyle hepimizin kalbinde yer etmiş ve savaşa dair bulundurduğu birçok kalıntı ile Gelibolu Yarımadası, her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Şehitlikleri ve ziyaret alanlarını görmenizi tavsiye ediyoruz.

15. Pamukkale, Denizli

Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri olan Pamukkale, şifalı ve eşsiz görünüme sahip travertenleriyle sizi karşılıyor. Pamuğa benzeyen görüntüsü nedeniyle bu ismi almıştır. Travertenler dışında burada Arkeoloji Müzesi, Antik Tiyatro, Antik Havuz ve birçok kervansaray bulunuyor.

16. Ayasofya, İstanbul

İstanbul’un fetih simgesi denilebilecek eşsiz bir yapı olan Ayasofya, birçok devlet adamının da türbesine ev sahipliği yapıyor. Tarihi, görselliği ve hikayeleriyle sizi dönemine alıp götürecek bir yer.

17. Selimiye Camii, Edirne

Mimar Sinan’ın başyapıtlarından biri olan Selimiye, Osmanlı ve Türk mimarisinin adeta zirve yapmış halidir. İçerisinde bulunan hatlar, çiniler, işlemeler ve mermerleri ise ince elenip sık dokunmuş birer sanat eserleridir.

18. Bergama Antik Kenti, İzmir

8500 yıllık bir geçmişe sahip , en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bergama Antik Kenti, tarih açısından bir çok ‘ilk’lere sahiptir. İzmir’e gidecek olursanız burası kesinlikle görmeniz gereken bir yer.

19. Ballıkayalar, Kocaeli

Doğa yürüyüşü ve tırmanış sevenler için oldukça ideal bir mekan olan Ballıkayalar, sağlam kayalarıyla Marmara bölgesinde bulunan en iyi tırmanış bölgesi olarak görülüyor.

20. Yenice Ormanları, Karabük

Mis gibi havasıyla sizi methedip şehir hayatından uzaklaştıracak olan bu mekan, hem kamp severler hem de doğa severler için adeta bulunmaz bir nimet.

21. Nemrut Kalderası, Bitlis

Nemrut Kalderası ülkemizin en özel yerlerinden birisidir. Bu gizli kalmış ve çok tanıtılmamış yerin ulaşımı oldukça kolay olmakla beraber, içerisinde 5 göl ve 6 mağara bulunduruyor.  Göl üzerinde kayıklar ile de tur atabilirsiniz.

22. Sümela Manastırı, Trabzon

Mükemmel manzarası ve korkutucu bir yere yapılması dolayısıyla eşsiz bir görünüme sahip Sümela Manastırı her yıl turist akınına uğruyor. Yapım tarihi net olmamakla beraber, Hz. İsa rüyasında bu yerde Hz. Meryem’i görmüş ve bu yere manastırı yaptırmıştır.

23. Frig Vadisi, Eskişehir/Kütahya/Afyon

Eskişehir,Kütahya ve Afyon arasında bulunan Frig Vadisi, oldukça geniş bir alana yayılmasıyla beraber, ormanların içinde yer alan yerleşim yerlerini keşfetmeyi, Nevşehir’de bulunan peribacaları tarzı kayaları görmeyi ve bu yerlerde fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burası size güzel bir anı olarak kalacaktır.

24. Kapadokya,Nevşehir

Kendine has yapısı, yeraltı şehirleri, mağaraları ve peri bacalarıyla ünlü Kapadokya’da oldukça güzel vakit geçirebilirsiniz. Özellikle sabahın erken saatlerinde yapacağınız balon turu ile havadan Kapadokya’nın tüm güzelliklerine şahit olabilirsiniz.

25. Ayder Yaylası, Rize

Türkiye’nin belki de ismi en çok duyulmuş yaylalarından biri olan Ayder Yaylası’nda, doğanın, doğallığın ve görselliğin tadını tam anlamıyla çıkarabilirsiniz. Civarda bulunan alabalık tesislerinde doğa eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz.

26. Şirince köyü, İzmir

Eski bir Rum kasabası olan Şirince, adı üstünde şirin ve küçük bir yer. Güzelliklerini ve mimarisini koruması, bütün sokaklarını gezmek için çok iyi bir neden. Her sokağı ayrı ayrı tarih ve şirinlik kokan bu yerde bulunan restoranlarda Selanik usulü güveç, mürver şurubu ve dibek kahvesinin tadını çıkarmanızı öneriyoruz.

27. Anıtkabir, Ankara

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrini yerinde ziyaret edip, tarihi eşyalarını, aslanlı yolu, kuleleri ve müzeleri gezmeniz, burayı özellikle unutmadan gelecek nesilleri de gezdirmeniz tarihimizi unutmamamız açısından oldukça önemli.

28. Uludağ, Bursa

Uludağ Türkiye’nin en gözde kayak merkezi olmasıyla beraber, doğal güzelliği, milli parkı, Softaboğan Şelalesi, Saitabat Şelalesi ve Kirazlıyayla gibi mekanlarıyla da oldukça sık ziyaret edilmekte ve turist akınına uğrakmaktadır.

29. Düden Şelalesi, Antalya

Enfes görüntüsü, havası ve piknik alanlarıyla kendinizi şehrin bir tarafında gizli kalmış bir cennette gibi hissedeceksiniz.

30. Yedigöller, Bolu

Bolu’ya bağlı Yedigöller, adeta fotoğrafçılar için yaratılmış bir mekan. Sıralı halde gelen 7 gölden oluşan bu yer, huzurun ve sessizliğin adresi. Trekking yapmayı sevenler için ideal yolların bulunduğu yerlerde, meşe, sarıçam, karaçam, gürgen, kızılağaç, köknar ve dişbudak gibi ağaçlara rastlamanız mümkün. Ayrıca Türkiye’nin seyrine doyum olmayan en güzel ormanlarından biri olmasıyla da bilinir.

31. Topkapı Sarayı, İstanbul

Osmanlı döneminin en iyi örneklerinden biri olan bu mekan, özellikle Hırka-ı Şerif ve bazı kutsal emanetleri barındırması açısından Ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Topkapı Sarayı, haremiyle de oldukça ilgi çekiyor. Görmeden ayrılmayın diyeceğimiz bölümleri ise, Divan-ı Hümayun, hazine odası, Haliç manzaralı İftariye Kameriyesi, Bağdat Köşkü ve III. Ahmet Kütüphanesi’dir.

32. Altınkum, Didim

Türkiye’nin en güzel kum ve denizlerinden birine sahip olan Altınkum, gidenlerin bir daha dönmek istemeyeceği bir mekan haline gelmiş adeta.

33. Aspendos Antik Tiyatrosu, Antalya

Türkiye’nin en iyi şekilde korunmuş antik tiyatrosudur. 17.000 kişilik kapasiteye sahip bu antik tiyatro yapısının verdiği bir akustik özelliğe de sahiptir. Günümüzde çeşitli konser ve festivallere ev sahipliği de yapan bu yere ilgi oldukça fazla.

34. Saklıkent, Fethiye/Antalya

Fethiye ve Antalya arasında bulunan oldukça uzun bir vadi olan Saklıkent, kayaların yanından yürüyerek doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceğiniz eşsiz bir yer.

35. Harput, Elazığ

Harput, müzesiyle, Buzluk Mağarasıyla, kalesiyle, camisiyle ve Meryem Ana Kilisesi’yle turistlerin ve vatandaşlarımızın ziyaret ettiği bir turizm merkezi haline gelmiş.

36. Alaçatı, İzmir

Eşsiz mimarisi, sörf için uygun bir imkan sunması, doğal gıdaları ve ürünleriyle Alaçatı, sizi tüm güzellikleriyle karşılıyor.

37. Mevlana Türbesi, Konya

Konya’da yaşamış ve ‘Gel, ne olursan ol yine gel.’ diyen Hz. Mevlana’nın maneviyatını yaşamak ve hissetmek isteyenler Türkiye’de gezilecek yerler listesine burayı dahil etmeli.

38. İshakpaşa Sarayı, Ağrı

Kayalar üzerine kurulu İshakpaşa Sarayı, Selçuklu ve Osmanlı mimarisini harmanlanmayan bir eser olarak bizleri karşılıyor. Tarihi, ihtişamı ve manzarasıyla bize tarihimizin ne kadar köklü ve güçlü olduğunu kanıtlıyor.

39. Kazdağları, Çanakkale/Balıkesir

Şirin köyleriyle sizleri karşılayan Kazdağları, eşsiz havası ve doğasıyla sizi cezbedecek. Oralara kadar gitmişken meşhur zeytinyağından ve kekiğinden de almamak olmaz. Ayrıca, yamaç paraşütü, avcılık ve araç gezintisine de elverişlidir. Kaplıcalarına da uğramadan ayrılmayın deriz.

40. Kızkulesi, İstanbul

İstanbul’un simgelerinden biri haline gelmiş, görüntüsüyle alıp uzaklara götüren Kızkulesi, Sultanahmet Camii, Galata Köprüsü, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve İstanbul Boğazı’nı aynı anda görebilme imkanı sunuyor. Ulaşım ise sadece Anadolu Yakası Salacak’tan kalkan teknelerle mümkün. Kızkulesi’nin altında bulunan restoranda yemek yiyip, içinde bulunan işletmede çay veya kahvenizi manzara eşliğinde içebilirsiniz. Türkiye’de gezilecek yerler arasına almasak olmazdı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir