Gezilecek Yerler

Dünyanın Yedi Harikası’nı Biliyor Musunuz?

Dünyanın yeni 7 harikası: İnsanoğlu, insanlık tarihi boyunca adından söz ettirecek, kalıcı, gelecek nesilleri hayran bırakacak eserler bırakma arzusunda olmuştur. Bu gayret insanlığı, daha doğrusu bir sanat sorunsalı olan, “Dünya üzerindeki en güzel eser hangisi?” sorusunun peşinden koşturmuştur.

Bu sorunun cevabı ilk olarak M.Ö. 5. yüzyılda tarihçi Heradot tarafından cevap bulmuştur. Dünyanın yedi harikası tanımını ilk kez Heradot kullanmıştır.

M.Ö. 4. Yüzyılda ise “Dünyanın 7 Harikası Üzerine” adında verilen eserin sahibi ise Antipatros’tur.

Dünyanın yedi harikası olarak nitelendirilen yapıların hepsi insanoğlu tarafından inşa edilmiştir. Bu yapıların oluşumu antik döneme denk geldiğinden dolayı antik dönemin yedi harikası diye de adlandırılır. Geçmişte kabul edilen dünyanın 7 harikası yapıtlar (eserler) zamanlar  yangın, deprem gibi çeşitli doğa olayları sebebiyle yok olmuştur. Bunun sebebiyle 7 Temmuz 2007’yılında tekrar dünyanın 7 harikasının seçilmesi kararı alınmıştır. Yedi harikadan günümüze kadar ulaşanı sadece Keops Piramidi’dir.

Dünyanın (Yeni) Yedi Harikası Olarak Seçilen Listedeki Yapıtlar Şunlardır;

  1. Petra Antik Kenti | (Ürdün)
  2. Çin Seddi | (Çin)
  3. Kurtarıcı İsa Heykeli | (Brezilya)
  4. Machu Picchu Antik Kenti | (Peru)
  5. Chichen Itza Piramidi | (Meksika)
  6. Kolezyum | (İtalya)
  7. Tac Mahal Anıt Mezarı | (Hindistan)

Onur Ödülü Verilen Eser: Keops Piramidi (Mısır)

1. Petra Antik Kenti

Ürdün’deki Petra antik kentine ait ilk kalıntılar yaklaşık olarak MÖ 10.000’e tarihlerin de üst paleolitik bir döneme ait kaya sığınağıdır. Yaklaşık olarak MÖ 5000 yıllarında Neolitik döneme ait köy kalıntıları ortaya çıkartılmıştır. Ürdün’ün Petra bölgesindeki Eski Ahit’te MÖ 1200 yıllarında erken demir çağında Edom (kırmızı) olarak geçer. Petra tarihsel kaynaklar da MÖ 647 yılında Asur Krallığının düşmanları arasında sayılır ve Petra kenti bu şekilde yazılı tarih sahnesine çıkar.(2.)

MÖ 400 ile MS 106 yılları arasın da Nebati krallığına başkentlik yapmıştır. Büyük Roma İmparatorluğu tarafından ?Petra kenti işgal edilene kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür.

2. Çin Seddi (Great Wall of China)

Çin Seddi, Çin devletinin kuzey batısı boyunca uzanır. Çin seddi Dünyanın en uzun savunma duvarı olarak bilinir. Bu devasa yapının kalıntıları Po Hay körfezin de deniz kıyılarından başlar. Pekin’in şehrinin kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang Ho nehrini ikiye bölerek güney batıya uzanır. Gobi Çölünün güneyinden batıya doğru yönelerek devam eder.

Çin Seddinin yıkılmış tahrip olmuş kısımlarıyla birlikte uzunluğu tam olarak 8851.81 kilometredir. Günümüzde ayakta duran kısım Meşhur Ming Hanedanı devrin den kalan 2.500 kilometrelik settir. Ancak Çin seddinin asıl inşaat, MÖ 221 ile MS 608 yılları arasın da yapılmıştır.

3. Kurtarıcı İsa Heykeli (Christ the Redeemer)

Kurtarıcı İsa (Portekizcede: Cristo Redentor), Brezilya ülkesinin Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerin de yer alan ve şehrin sembollerinden biri olan İsa heykeli şehrin her kısmından rahatlıkla görülmektedir.

Corcovado dağın aşağı kısmında Tijuca Milli Parkı’nda bulunur. Corcovado dağı 710 metre yükseklikte olup rio de janeiro manzaralı muhteşem bir şehir manzarası sunar. Corcovado dağına tren ile kıvrımlı bir yolu izleyerek dağın zirvesinin yakınına kadar ulaşım mevcuttur. İsa heykelin yapımı 1922’de o dönemde ülkenin başkenti Rio de Janeiro’da Brezilya ülkesinin kuruluşunun özel olarak 100. yılı şerefine başlatılmıştır. Açılışı 12 Ekim 1931’de resmi bir törenle açılmıştır. 30 metre boyundaki devasa isa heykel 8 metre yükseklik’teki bir kaide üzerinde durur. Dünyanın 7 harikası olarak kabul edilen bu heykel 1.145 ton ağırlığındadır.

4. Machu Picchu Antik Kenti

Machu Picchu antik kenti bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş nadir eserler arasındadır. Machu Picchu bir İnka antik şehridir.

Peru’da And Dağları’nın bir dağının zirvesinde, 2.360 metre yüksekliktedir. Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuştur. Peru’nun Cusco şehrine uzaklığı 88 kilometre mesafededir. İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafın dan 1450 yıllarında şehir inşa ettirilmiştir. Ayrıca İspanyol istilacılar tarafından 1532 yılında Peruyu işgal ederken yüksek rakımlarda sık dağlar arasında kalmış bu şehir istilacılar tarafın dan fark edilmemiştir. Bu sayede bu önemli eser zarar görmemiştir. Machu Picchu antik kenti 200 den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan bir taş yapıdan oluşur. Günümüzde şehrin 3000 basamağı bugün hala kullanılabilir iyi durumdadır.

5. Chichen Itza Piramidi

Chichen Itza piramidi (okunuşu Çiçen İtza) Meksika ülkesinin Yucatán Yarımadası’ndadır. Valladolid ve Mérida arasında yer alan Kristof Kolomb kıtayı kefşetmeden önceki dönemde kurulmuştur İtza Maya kenti. Bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olmuştur Chichen Itza piramidi. Bügun Meksika ülkesinin en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik yapısıdır. 7 Temmuz 2007’de seçilen dünyanın yeni yedi harikasından biridir.

Chichen Itza piramidi 83 metre uzunluğun da 8,2 metre yüksekliğindedir. Birbirinden 27 metre uzaklıkta paralel iki tane duvarı vardır.

6. Kolezyum (The Colosseum)

İtalya ülkesinin başkenti Roma’da bulunan Flavianus Amfitiyatro ismiyle de bilinen Kolezyum bir arenadır. Meşhur bir komutan olan Vespasianus tarafından MS 72 yılında kolezyumun yapımına başlandı MS 80 yılında General Titus döneminde tamamlanmıştır. Kolezyum’un içinde İmparatorlar Roma halkını ve kendilerini eğlendirmek için genelde gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Ayrıca bunlardan başka kolezyum arenasında pek çok halk gösterileri, tiyatro taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı ve infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması ile klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum arenası daha sonra barınma yeri ticari iş dükkânları ile dini kışlalar, istiham, taş ocağı ve Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Önceleri asıl adı Arena iken daha sonradan girişteki heykelin adını almıştır.

7. Tac Mahal Anıt Mezarı (Taj Mahal)

Tac Mahal Hindistan ülkesinin Agra şehrinde 1631-1654 yılları arasında inşa edilmiş bir anıt mezardır.

İslâm dininde türbe mimarisinin en önemli yapıt eserlerinden birisi olarak kabul edilir. Ayrıca babür İmparatorluğu 5. hükümdarı Şah Cihan ve eşi Ercümend Bânû Begüm mezarlarını içersin de barındırır.

Tac Mahal Şah Cihan’ın hâkimiyeti süresinde en iyi dönemini yaşayan Bâbür devletinin güç ve kudretini temsil eder. Babür devletinin güç ve kudreti kadar. Şah Cihan ile büyük sevgi duyduğu eşi Ercümend Bânû Begüm arasındaki sevginin de sembolüdür Tac Mahal. Hükümdar Şah Cihan, eşine duyduğu sevginin hatırasına Agra şehrinde görkemli bir sanat eseri olan Tac Mahali yaptırarak teselliyi sanat ve mimaride bulduğu anlatılır.

Tac Mahal 1983’ten bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Yılda tahmini Hindistan’a Tac Mahali görmeye gelen 3 milyon ziyaretçi tarafından ziyaret edilir.

Onur Ödülü Alan Keops Piramidi

Kimi kaynaklarda Kefren ve Mikerinos piramidi yedi harikaya dahil olarak gösterilse de, tarihçilere göre sadece Keops piramidi yedi harikada içinde yer alır. Genel açıklamada bahsedildiği gibi günümüze kadar ulaşabilen tek ve en eski eserdir. Mısır’ın başkentinde bulunur. Mısır firavunu Keops tarafından yaptırılmıştır ve yapımı 22 yıl boyunca devam etmiştir. Kullanılan taşların her birinin ağırlığı yaklaşık 2 ton civarındadır, 2 milyon 300 bin taşın nasıl üst üste dizildiği konusu hala sırrını korumaktadır.

 

Kaynak: http://diyetsaglikliyasam.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir