Antik Kentler

Hierapolis Antik Kenti

 

Pamukkale’yi ve hemen arkasında yer alan antik kenti müze kartınız ile ücretsiz gezebilirsiniz. Hierapolis Yunanca’da kutsal şehir anlamına gelmekteymiş. Şehrin ise bir Frigya şehri olduğu ve  Pergamon Krallığı zamanında kurulduğu bilinmekte. Hierapolis Antik Kenti, antik tiyatro, Nekrapoller, Antik havuz, Domitiyan yolu, Agora, Direkli kilise, Filipus Martynonu ve Köprüsü, Apollon tapınağı, kapılar, hamamlar ve Kleopatra havuzundan oluşmakta. Şehrin girişinde ki Medusa figürü ise ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Bu muhteşem değerde ki tarihi alan 1988 yılından beri Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Ms 4. Yüzyılda ise Hz. İsa’nın havarilerinden Filipus’un burada öldürülmesinden dolayı burası Hristiyanlar için önem kazanmış.

Tarihi alanda yer alan antik tiyatro ise gördüklerimin arasında en iyisi diyebilirim. Muhteşem bir mimariye sahip, ve bu zamana kadar korunabilmesi inanılmaz. Kentin kuzey ve güneyinde 2 kapı bulunmakta. Hierapolis’in beni en çok heyecanlandıran yerlerinden birisi ise Antik havuz, burası dünyanın sayılı havuzlarından birisi. Sebebi ise vücutta romatizma, tansiyon, kalp, sinir damar hastalıklarına iyi gelmekte, havuzun yaz kış sıcaklığı ise sabit. Antik havuzdan 32 TL ödeyerek yararlanabilirsiniz. Helenestik döneme uzanan Apollon tapınağı ise Hierapolis’in önemli ziyaret noktalarından. Burada yer alan Roma kapısı ile Domitian kapısı arasında ki yolda yürümek inanılmaz  heyecan vericiydi.

Türkiye’nin En İyi Kentlerinden Hierapolis

Antik tiyatronun hemen üstünde ki tepe de yer alan Filipius mezarı ise beni etkileyen yerlerden birisi oldu. Filipius Hz. İsa’nın 12 havarilerinden biri olup, Hierapolis’te çarmıha gerilerek öldürülmüş. Mezarı ise 2011 yılında burada bulunmuş. Bu yüzden mezarı Hristiyanlar için kutsal olarak bilinmektedir. Helenestik ve Hrıstiyanlık dönemlerinin en önemli tarihi yerlerinden olan Hierapolis Antik Kenti ülkemin en önemli yerlerinden. Travertenler ile tarihi antik şehrin bir arada olması ziyarete gelenleri etkilemeye yetiyor. Buraya şehir merkezinden gelen minibüsler ile 10 dakikalık bir yolculuk ile varabilirsiniz. Mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

 

Kaynak:http://gezgininayakizleri.com

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir