Antik Kentler

Aspendos Antik Kenti

 

Selçuklu ve Bizans dönemlerinde varlığını sürdüren Aspendos Antik Kenti esas olarak burada bulunan tiyatrosuyla ünlüdür. Kentin önem kazanmasına sebep olan asıl yapı Aspendos Tiyatrosu’dur. Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos Antik Tiyatrosu, ülkemizin en değerli tarihi yapılarından biridir. Her yıl birçok turist akınına uğrayan tiyatronun, yapıldığı dönemde 20 bin kişiyi ağırlayacak kadar büyük olduğu biliniyor.

Antik kentleri ile meşhur olan Antalya, bölgedeki birçok tarihi yapı ile ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Serik ilçesinde yer alan Aspendos ise, bir adet anfi tiyatrosu bulunan değerli antik kentlerden biridir.

Bir büyük bir de küçük iki tepe üzerine kurulan tiyatro Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Aspendos ise Akalar tarafından kurulmuş ve M.Ö. 10. yüzyılın zengin kentlerinden birini yansıtmaktadır.

M.Ö. 1200 yılından sonra Yunan halkının akınına uğrayan Aspendos’un, limana olan bağlantısı ve ticaret yolu üstünde bir konuma sahip olması pek çok uygarlığın ele geçirmek istediği şehirler arasında yer almasına neden olmuştur. Anfi tiyatrosu ile değer kazanan Aspendos, günümüze kadar korunarak gelmiş olan açık hava tiyatrosudur. Bu sayede Anadolu’da bulunan Romalıların tiyatroları günümüze kadar aktarılmıştır. Geçtiğimiz yıllara kadar, birçok etkinlik ve konsere ev sahipliği yapan Aspendos, yerli ve yabancı turist ziyaretçilerin kapısını kapatmamıştır.

Aspendos Antik Kenti Nerededir?

Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs köyünde bulunan Aspendos, günümüzde bulunan en değerli tarihi yapılardan biridir. Yazılı kaynaklarda bu yapı için Aspendos Antik Kenti veya Aspendos Tiyatrosu ifadeleri kullanıldığı için, biz yazımızda her ikisine de yer verdik. Bu tarihi yapının mimarı olan Zenon, Antalya iline oldukça değerli bir yapı inşa etmiştir. Konumu itibariyle değerli kaynaklara yakın olması, her milletin burayı ele geçirme çabalarına neden olmuştur. Tiyatronun altlı üstlü iki sıradan oluşması, yapılan etkinliklerde yaklaşık 20.000 kişiyi ağırlamasına olanak sağlamaktadır. Akdeniz bölgesinin başyapıtı niteliğinde olan Aspendos, Antalya’nın her zaman turizm açısından hareketli olmasını sağlamaktadır.

Aspendos Antik Kenti’nin Mimarisi

Aspendos Tiyatrosu Roma mimarisinin özelliklerini taşıyan bir yapıdadır. Yamaca yaslanmış olan küçük bölümü ve düz kemerler üzerine inşa edilmesi, Roma’nın özelliklerini yansıtmaktadır. Tiyatronun bazı kısımları onarılmış ve daha düzgün hale getirilmiştir. Oturma yerleri ve kaplamalarda kullanılan mermer, tarihi yapının günümüze kadar gelmesini sağlamıştır. Uzun ve dar olan sahne binası, esas yüksekliğini bozmamıştır. Yatay şekilde uzanan sahne yapısı çok katlı olarak inşa edilmiştir. Sanatçıların kullandıkları kapı ile 5 kapıya sahip olan Aspendos Tiyatrosu, daha küçük kapılarla birlikte kapı sayısı çok olan bir yapı özelliği göstermektedir. Yarım daire şeklinde ve zemini taş döşeli olan tiyatronun bu yapısının bir kısmı hala bozulmamıştır.

Aspendos Antik Kenti’nin Tarihçesi

Aspendos kralının evlenme çağına gelen kızı için halktan en faydalı iş gerçekleştiren kişiyle evlendirme isteği vardır. Bu konuda kolay karar verebilmek için halka yapılan duyuruda, millet için en faydalı işi yapanla kızını evlendirileceği duyurulur. Bu duyuru üzerine iki kişinin faydalı işleri kralın beğenisine sunulur. Faydalı işlerden birisi, uzak diyarlardan getirilen su kemerleri diğeri ise, Aspendos Tiyatrosu’dur. Bu tiyatronun özelliği ise, sesi en uzağa en iyi ileten akustik orkestra olmasıdır. Kral kızını su kemerini getiren gence vermek istese de, kızı tiyatroyu tekrar görmesi için babasına ısrar eder. Kızının isteğini yerine getiren baba, tiyatroya vardığında orkestradaki Zenon’un mırıldandığı şarkı hoşuna gider ve kızını Aspendos orkestra kurucusuna verir.

 

 

Kaynak: http://gezgininayakizleri.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir