Gezilecek Yerler

Aizonai Antik Kenti

Kütahya şehir merkezinden 58 kilometre uzaklığında ki  Çavdarhisar ilçesindedir. Aizonai, Efes, Sagalassos ve Bergama gibi ülkemizin en önemli tarihi alanlarından. İlk gördüğüm andan itibaren etkilendiğimi söyleyebilirim. Tarihi yere müze kartınız ile ücretsiz ya da 5 Tl ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Antik şehir büyük bir alana yayılmış. Antik şehrin en büyük özelliği dünyanın ilk ticaret borsasının olması. Tarihi alanın içinde ayakta kalan Zeus tapınağı ise belki de yer yüzünde en sağlam kalan kalanlardan birisi.

Zeus tapınağın haricinde ilk borsa yapısı, stadyum kalıntıları, nekropoller, sütunlu cadde, tünel ve 4 köprüden iki tanesinin son derece kötü bir restorasyon geçirmesi rağmen bölgede ayakta kalan önemli eserler. Zeus tapınağı şehrin en kutsal yeri olma özelliğini taşımış. Tapınağın önünde bulunan odeon ise tüm ihtişamı ile gelenlerin dikkatini çekmekte. Zeus tapınağı her ne kadar iyi korunabilmiş olsa da güneyinde yer alan Antik dünyanın bereket tanrıçası Kybela heykeli bir o kadar güzelliğini korumakta.

Tarihin İzlerinde Aizonai

Aizonai eski Frigya’ya bağlı yaşayan Aizanailistlerin ana yerleşim yeri olmuş. Aizonai Pergamon ve Roma döneminde de bu medeniyetlerin hükmü altına girilmiş. Roma döneminde bölge tahıl yün ve şarap ekimi ile bayağı ünlenmiş. Borsa binası ise ilgimi çeken yapılardan birisi oldu. Dünyanın en eski ticaret borsası olma özelliğini taşımakta. Macellum duvarlarında hala imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların fiyat listeleri yazmaktadır. Ne kadar ilginç değil mi? Yüzyıllar öncesi bile enflasyon ile mücadele için fiyat listelerini görebiliyorsunuz.

 

 

Kaynak: http://gezgininayakizleri.com

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir