Uzungöl Hakkında

Trabzon’a 100 kilometre mesafedeki Haldizen Vadisinde heyelan neticesi ile oluşan doğa harikası Uzungöl, sık ormanları ve doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı ve Trabzon’un turizm cenneti olmuştur. Beldeye hava yolu ulaşımı Trabzon havalimanından karşılanıyor. Bölgeye kara yolu ile gelmek için Türkiye’nin her bölgesindeki otobüs terminallerinden Trabzon ve Rize’ye otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Trabzon ve Rize’den Uzungöl’e toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilirsiniz. Ayrıca hem Trabzon havalimanı araç kiralama hizmeti hem de Trabzon otogar araç kiralama hizmeti veren firmamızdan araç kiralayabilirsiniz. Eğer talep ederseniz Uzungöl transfer ihtiyaçlarınıza da uygun çözümler sunuyoruz. Eğer başka bir vasıta ile gitmişseniz ve Uzungöl oto kiralama ihtiyacınız varsa drop ücreti karşılığında günün her saatinde Uzungöl’e getirebiliyor ve araç teslim edebiliyoruz.

Bölge zengin bitki örtüsü, yaban hayatı ve manzara güzelliklerine sahip olması ile 1989 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Merkezi olarak belirlenen Uzungöl’ün ilgi odağı olan göl çevresinde topografya, yerleşin alanını kısıtlamaktadır. Uzungöl ve çevresindeki sık ladin ormanlarının oluşturduğu yeşil bütün tonlarını barındıran büyüleyici manzarayı görmek için her yıl Türkiye’nin ve Dünyanın birçok ülkesinden akın eden turistler gün geçtikçe artmaktadır. Çevresin de yalnızca ladin ağaçlarından değil birçok ağaç türünden oluşan ormanlara ve yabani hayatı oluşturan hayvan nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Her mevsim bir başka güzelliğe bürünen doğasıyla binlerce turistin ilgisini çekmekte olan Uzungöl, film gibi doğasıyla, hayallerinize kavuştuğunuzu hissettiren, kalabalık şehir hayatı ve stresinden uzaklaştırıp ömrünüze ömür katacak havasıyla huzur ve mutluluk içerisinde güzel bir gün geçirebileceğiniz muazzam yerlerden birisidir. Bunlar yerli ve yabancı turistlerin Uzungöl’ü tercih etme sebeplerinden yalnızca bir kaçıdır.

Trabzon’un Turizm Merkezi, Uzungöl Tabiat Parkı’nda ağaç türü olarak genelde doğu ladini hâkimdir. Kayın, göknar, porsuk, sakallı kızılağaç, gürgen, fındık, ıstranca meşesi, dağ karaağaç, akçaağaç, kızılağaç, dere içlerinde de ceviz ve kestane, bitki örtüsünü oluşturan diğer ağaç türlerindendir. Uzungöl 4 mevsim yemyeşil kalmayı her ne kadar çam ağaçlarına borçlu olsa da ilkbaharın gelmesiyle yeşeren bütün ağaçlar Uzungöl’ün eşsiz doğasını oluşturan asıl unsurların başında geliyor. Sonbahar aylarında ise aynı ağaçlar kırmızı-kızıl-sarı-kahverengi gibi renk tonlarına bürünerek ziyaretçilerine harika bir sonbahar manzarası yaşatmaktadır.

Tarihi belgelere dayanan en eski adı “Saraho” olan bu bölgeye ilişkin ilk kayıtlar 1586 yılına aittir. Kayıtlar ışığında, bölgede ilk yerleşik hayat 1650’li yıllardan sonrasına rastlamaktadır. Uzungöl, Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte uzun yıllar Trabzon’un Of İlçesi’ne bağlı olarak kalmıştır. 1948 yılında Çaykara’nın ilçe olması itibariyle Uzungöl bu ilçeye bağlanmıştır.

Gölün su durum, mevsimlerde gelen su miktarı ile bağımlı olarak değişiklik göstermektedir. Gölün boyu aşağı yukarı 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metredir. Uzungöl 2014 yılına kadar Çaykara iline bağlı Belde Belediyesiydi, bu döneme kadar Uzungöl Belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerle birlikte gölün doğu kenarına duvar set örülmüş, bu setlerin önlerine de doğal yapının kaybolmasını ve görüntü kirliliğini sebebiyet vermemesi açısından ağaçlar dikilerek çevre yolu düzenlemesi yapılmıştır. Bu yapılaşma birçok yerel ve ulusal gazete gündemine gelmiş ve gölün doğal güzelliğinin bozulacağına dair birçok tepki toplamıştır.

Ziyaretçiler 4 mevsim yaban ördeklerini gölde ve gölün etrafında rahatlıkla görebilme imkânına sahiptir. Eğer doğa yürüyüşü yapmak isterseniz diğer birçok yaban hayvanlarınıda görme şansınız bir hayli artar. Uzungöl civarındaki yerleşim yerlerinin gelişmesi, turizm sezonunda helikopter turlarının düzenlenmesi ve insan nüfusunun artması gibi nedenlerden ötürü diğer canlılar ormanların derinliklerine veya vadinin daha ıssız bölgelerine ilerlemişlerdir. Gölde alabalık, kurbağa, ördek ve küçük su canlıları yaşamaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteklediği projeler ile farklı alabalık türleri de gölde mevuttur. bırakılan alabalık türleri de mevcuttur. Yaban hayvanların göl ve çevresinde yaşayan yerel halka her hangi bir zarar vermemiştir.

Güneye doğru uzayıp giden Haldizen vadisi çok sayıda doğal zenginliklere sahiptir. Ayrıca Uzungöl’den yukarı doğru ilerledikçe dere boyu DSI tarafından oluşturulmuş ufak set göller mevcuttur. Bu alanlarda olta ile balık tutabilir, doğa yürüyüşü yapabilir uygun alanlarda dere kenarlarında piknik ve mangal tarzı aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Uzungöl’den yaklaşık 20 km mesafede dağların yüksekliklerinde yer alan 10 a yakın küçük göl (Yedigöller) bölgedeki aktivite zenginliğini arttırmaktadır. Kamp kurmak ve doğa gezisi için hoşça vakit geçirebileceğini bu müsait alanlarda güzel hatıralar bırakabilirsiniz. Uzungöl’de bulunan Tesislerden bazıları bu göllere safari şeklinde araçlarla başlayan doğa yürüyüşleri düzenlemektedir.

UZUNGÖL İKLİMİ

Uzungöl Trabzon’a bağlı bir belde olması sebebiyle Doğu Karadeniz’in bol yağışlı ve ılıman ikliminden nasibini almıştır. Trabzon bölgesinde ilkbahar ayları çoğunlukla sisli ve yağmurludur. Sonbahar ayları ise yoğun yağışa maruz kalırken, sıcaklık çok fazla değişmez. İç kesimlerde yağış oranı da artmaktadır. Yaz ayları Temmuz ve Ağustos en az yağış olan aylardır. Şubat ayı ise en çok kar yağışını alan aydır. En soğuk aylar Ocak ve Şubat aylarıdır. Bu özellikleri ile birlikte Trabzon’un ikliminin ılıman ve yumuşak olduğu söylenebilir. Sahilden içe doğru ilerledikçe, dağlık ve doğa yapısından dolayı rakım hızla yükselir ve hava daha soğur. Uzungöl 1080 rakımda olduğundan, Karadeniz ikliminden daha sert bir iklime sahiptir.

Uzungöl’de yaz aylarında hava sıcaklığı 15°C ila 26 °C civarındadır. Yaz ayında en yüksek sıcaklık Temmuz ayında görülür. Uzungöl’de yaz aylarında da yağmur bolca yağar. Hatta aynı gün içerisinde güneşli, yağmurlu ve sisli bir hava görebilirsiniz.

Kış ayları ise, Uzungöl’ü -5 °C gibi sert bir soğuğa terk edebilir. Şubat aylarında bu soğuk oranı da artar.

UZUNGÖL EKOLOJİSİ

Uzungöl özel çevrebilimle ilgili koşullara sahip bir bölgedir. Hatta tıpta ve kozmetikte kullanılan ve uluslararası değer taşıyan zengin bitki örtüsünü barındırmaktadır. Bu sebeplerden ötürü 1989 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. 2004 yılın dada özel çevre ilan edilmiştir.

Trabzon´un güney doğusunda soğanlı dağlarının eteklerinde yer alan Uzungöl aşağı yukarı 500 yıl önce Haldizen deresinin önünü kapatan bir heyelan ile oluşmuş doğal bir set gölüdür.
Gölün denizden yüksekliği 1100 mt ve elips şeklindeki gölün çevre genişliği 7 km dir.
Bu zengin bitki çeşitliliğinde ormanları genellikle doğu ladini ve doğu kayını ağaçlarından oluşmaktadır. Rakım yükseldikçe bitki örtüsündeki çeşitlilikte artar, daha düşük rakımda gözlemlediğiniz bir çiçeği daha yüksek rakımlarda farklı bir renkte gözlemleyebilirsiniz.
Uzungöl bölgesi oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu zengin bitki örtüsü de araştırmacıların botanikçilerin ilgi odağı olmuştur. Uzungöl`de yaklaşık olarak 160 farklı bitki türü bulunmaktadır.

Uzungöl’deki canlı çeşitliliği konusunda ise şunlardan bahsedebiliriz. Bölgede 20 civarı yabani hayvan çeşidi vardır. Bu hayvanlar arasında boz ayı, karaca, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, vaşak, porsuk, sansar, su samuru, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, dağ horozu,  alacasansar, peçeli baykuş, yabani tavşan gibi hayvanları örnek olarak verebiliriz.
Yöre kuş çeşitliliği bakımından ise oldukça zengindir. Bölgede 150 ye yakın farklı kuş çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Bu kuş çeşidinin yaklaşık 50 ye yakını bölgede mevsimsel zamanlarda bulunan göçmen kuşlardır. Belirttiğimiz bu sebeplerden dolayı bölge kuş gözlemciliği içinde oldukça elverişli bir bölgedir. Bölgede kış aylarında ise belli ölçüde donan gölde 15 kadar farklı çeşit kuş türünü gözlemleme olanağınız var.

UZUNGÖL TURİZM VE KÜLTÜR

Yerli ve yabancı turist ilgi odağı olan Uzungöl, turizm potansiyeli son yıllarda bir hayli artış göstermektedir. Uzungöl, yaklaşık 30 yıl önce adı duyulmamış tarladan ibaret bir yer iken özel girişimciler sayesinde turizm merkezi haline gelmiştir. Doğal çevre son yıllarda Turizm Merkezi olması sebebiyle bir takım düzenlemelerle değişmiştir. Yerel halkın beslediği hayvanların sayesinde yerel lezzetlerin çok taze olarak bulunabildiği bölge yöre halkının kültürel yaşantısı içinde folklorik zenginlikleri de barındıran yaylar turizmin merkezini oluşturmaktadır. Bu güzellikleri görebilmek için ulaşımı güç olan yerlere ulaşmakta zaman kazanmak için Trabzon araç kiralama hizmetimizden yararlanmanız da size fayda sağlayacaktır..

Demirkapı (Haldizen) Köyü, Uzungöl Beldesi, Arpaözü Köyü, Yaylaönü Köyü, soğuk suları, tertemiz havası ve serin iklimiyle yayla geleneğinin halen zengince yaşanabildiği yerleşim yerleridir. Bu açıdan yaz aylarında Karadeniz yaylarında, yerli ve yabancı turistlerin de katılımıyla festival ve şenlikler düzenlenmektedir. Yayla şenlikleri Karadeniz’in birçok bölgesinde düzenlediği gibi bu bölgede önemli bir geleneğe sahiptir. Trabzon’un Sürmene, Çaykara ve bazı OF beldelerinin eski takvimine göre Temmuz (Çürük) ayının ortasına rastlayan eğlencelere Yayla Ortası Şenlikleri adı verildi. 28 Temmuz 1986 yılından beri bu bölge Yayla Ortası veya Çürük Ortası da denilen bu şenliklere ev sahipliği yapmaktadır. Uzungöl şenlikleri ise 2 Ağustos 2003 tarihinde başladı ve bu tarihten itibaren gelenekselleşti. Ağustos ayında bölgede turizm bakımından büyük canlılık görülmekte ve her geçen yıl artmaktadır.

Doğu Karadeniz’in kendine has konut mimarisinin çevresel, kültürel, sosyal ve bireysel etkenlerin izlerini bulunduran Uzungöl geleneksel ve özgün konut mimari örnekleri olan Uzungöl beldesi evleri ise alt kültürlerinin çeşitliliğini göstermektedir.

UZUNGÖL CAMİİ

Uzungöl’ün sembolüdür Uzungöl Camii, adeta gelen ziyaretçileri selamlayan konumuyla Uzungöl ile Haldizen Deresi’nin tek geçiş köprüsü olan Kemer Köprü ile Şerah Köyü’nün hemen aşağısında, bölgenin en işlek ve merkezi olarak görülen yerde bulunuyor. Uzungöl Camii ihtişamlı yapısıyla, şimdilerde Uzungöl’ün simgesi durumunda.

Tüm yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlayan Uzungöl Camii, 2002 yılında yapılmıştır. Daha varmadan minareleri görebildiğiniz Uzungöl’ün simgesi haline gelmiş Camiinin minareleri daha 600 metrede belirmeye başlıyor. Göl’e yansıyan silueti adeta akıllara kazınan bir fotoğraf haline geliyor.

UZUNGÖL TARİHİ

Uzungöl tarihi bazı kaynaklara göre 1683 yılına bazılarına göre ise 1586 yılına kadar uzanmaktadır. Cumhuriyetin kuruluşundan önceki Osmanlı İmparatorluğu’nun arşivlerine göz atıldığında Uzungöl o zamanlar Şerah bölgesi olarak biliniyor ve vergi alınıyordu. Bununla birlikte o tarihlerde insanların bu bölgede ikamet ettiğini görebiliyoruz. Bu arşivlerin bir diğerinde ise Çaykara ilçesin de 1643 yılında 26 hanenin bulunduğunu tespit ediyoruz.

Osmanlı İmparatorluğu arşivlerinde 1643 yılının nüfus sayımına göre Şerah bölgesinde hane bulunmazken, 1681 yılında 12 hane gözükmektedir. Bu 12 hanenin bir kısmı Şerah köyünde, bir kısmı da Şekersu köyünde bulunmaktadır. Bu nüfus Uzungöl’e Çaykara ilinden gelenlerle oluşmuştur. Yani yıllarca sadece yayla olarak kalan ve el değmemiş bu bölge Osmanlı İmparatorluğu’nun 15. Ve 16. Yüzyıllarında yerleşimler olmuş ve günümüze dek artarak devam etmiştir. Daha sonrasında doğa güzelliğinin fark edilmesiyle girişimci insanlar konaklama hizmetleri ve alabalık tesisleri kurarak restoran hizmeti sunmaya başlamışlardır. Cumhuriyet döneminden sonra artık Uzungöl Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden biri olmuştur. Yurt içi turistlerin ziyaretleriyle ün kazandıkça daha da popüler olan Uzungöl, daha sonra yurt dışından gelen turistlerin ilgi odağı olmuştur. Yurt dışı ziyaretlerinin çoğunu günümüzde Arap turistler oluşturmakta, yoğunluğun her geçen yıl arttığı Trabzon’un gözbebeği Uzungöl’de bu sebepten ötürü konaklama ve restoran gibi hizmetler gün geçtikçe daha da artmaktadır. Sadece Arap yarımadası ile kalmayan ünü Avrupa’ya da yayılan Uzungöl’e Avrupa ülkelerinin birçoğundan turistler akın etmeye başlamıştır. Hem yaz aylarında hem de kış aylarında birçok faaliyet ve aktivite ile muhteşem anılar yaşamaktadır.

 

UZUNGÖL YÖRESEL YEMEKLERİ

ALABALIK

Uzungöl, Haldizen deresi ile dağların doruk noktalarından gelen su ile beslenir. Haldizen deresinin temiz, berrak ve doğal sularında yetişen alabalıklar, yine yöre halkı tarafından tamamen doğal olarak üretilen tereyağında kızartılıyor. Bahsettiğimiz gibi Alabalık öyle doğal bir ortamda yetişiyor ki tadını damağınızda bırakıyor. Kesinlikle burada yiyeceğiniz alabalığın tadını başka bir yerde almanız mümkün değildir. Eğer balık tercihiniz değilse alabalık dışında Trabzon’un Akçaabat ilçesinin dünyaca ünlü meşhur köftesini de yiyebilirsiniz. Bütün bunların yanında bir gün de olsa tamamen doğal ve sağlıklı beslenelim diyorsanız yöre halkının üretimi süt, peynir, taze sebze gibi bir çok gıdadan faydalanabilirsiniz.

LAHANA ÇORBASI

Uzungöl’e geldiysen müthiş lezzetli lahana çorbasını tatmadan sakın gitmeyin. Lahana çorbası, karalahanaların ince kıyıldıktan sonra haşlanıp soğan ilave yağda kavrulur ardından üzerine su eklenerek, pişirilir.  Uzungöl’ün oksijen dolu havasında ve bereket dolu toprağında yetiştirilen lahanalarla yapılmış bu çorbanın tadını başka bir yerde asla alamazsınız.

MIHLAMA ( MUHLAMA ) ya da KUYMAK

Mıhlama (Kuymak) peynir ve doğal mısır unu ile yapılan Karadeniz’e özgü bir yemektir. Mısır unu ve suyla karıştırılan peynirin kızgın tereyağında eriyinceye kadar pişirilmesiyle hazırlanır. Doğu Karadeniz mutfağının vazgeçilmez yemeği olan kuymak sabah kahvaltılarında, misafirlerin karşılandığı sofralarda ve turistik tesislerde konuklara sunulan yöresel lezzetlerinden biridir.

ETLİ KARALAHANA SARMASI

Doğu Karadeniz mutfağına has yöre halkının bolca tükettiği yemeklerden biridir. Lahanalar yaylalardan ya da yöre halkının tarlalarından topladığı lahanaları haşladıktan sonra içine soğanla karıştırılmış kıyma koyularak sarılarak hazırlanır. Yanında yine yöre halkının kendisi doğal olarak ürettiği yoğur ile servis edilir.

MISIR EKMEĞİ

Doğu Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi mısır ekmeğinin tadına bakabilirsiniz. Hemen hemen her yemeğin yanında görebileceğiniz bu ekmek, Karadeniz’e has kuzinelerde de pişirilebilir. Mısır ekmeği, mısır unu, su ve tuzu yavaş yavaş yoğurarak hazırlanan karışımın, köz üzerindeki saca dökülerek pişirilip hazır hale getirilir.
Uzungöl’de tadılabilecek diğer lezzetler ise; Fasulye Turşusu, Ezme Lahana, Fasulye Kavurması, Papa (Haşıl), Kete, Hamsili Ekmek ve Sac Kavurmadır.

TATLILAR

Sütlaç, Uzungöl’de tadılması gereken tatlıların en önemlisidir. Pirinç ve süt ile yapılan sütlaç fırında pişirilir ve yoğun kıvamlıdır. Sütlaç dışında ki tatlılara örnek verecek olursak; laz böreği, pekmez ve pestil de bulunmaktadır.

UZUNGÖL DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Uzungöl yukarıda bahsettiğimiz gibi binlerce bitki ve ağaç zenginliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bu zengin tabiatla bütünleşmek ve eşsiz doğayı keşfedebilmek için en iyi aktivite doğa yürüyüşü yapmaktır. Sahip olduğu bu zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı, Uzungöl’ü doğa yürüyüşü için mükemmel bir rota haline getirmektedir. Trabzon oto kiralama ihtiyacınıza çözüm bulduktan sorna gem bu doğal harikaları gözlemlemek; hem de, muazzam fotoğraf kareleri yakalamak için sizde Uzungöl’de doğa yürüyüşü yapmayı tercih edebilirsiniz. Uzungöl bir tarafı Soğanlı dağlarına, diğer tarafı Kaçkar dağlarına bakan ve bu dağların arasında kalan Haldizen vadisinde yer almaktadır. Doğa yürüyüşü yaparak bu dağların eteklerine çıktığınızda yaylalara ulaşırsınız. Yaylalara ulaşırken bulutları da aşmış olursunuz ve bulutları ayaklarınız altına almak harika bir his uyandırır.

Uzungöl’de yaz aylarında birçok tur düzenlenmektedir. Bu turlara katılarak doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca kendi gurubunuzla da kendi rotanızı belirleyerek harika bir doğa yürüyüşüne çıkabilir ve kamp kurabilirsiniz. Uzungöl ’ün sağ ve sol tarafından dağlara doğru uzanan yollar doğa yürüyüşlerinin başlangıç noktalarıdır. Bu rotalar çevrede birçok yaylayı, göletleri ve çok çeşitli tabiatı gözler önüne seriyor. Uzungöl’de doğa yürüyüşleri botanik ve kuş gözlemi amaçlı yapılabiliyor. Ayrıca 1080 rakımlı Uzungöl ’den daha da yüksek rakımlarda, dağların arkasında kalan Yedi Göllere ve bölgeye yakın olan Yayla önü, Şekersu, Haldize ve Garester yaylalarına da doğa gezileri düzenleme olanağı var.

Doğa yürüyüşü yaparken dikkat etmeniz gerekenler;
Eşofman, spor ayakkabıları varsa doğa yürüyüş ayakkabıları tercih etmelisiniz.
Yanınızda su bulundurmayı sakın unutmayın
GSM operatörleri kapsama alanlarını ne kadar genişletse de bu bölgeler çok yüksekte olduğu için çekim azalabiliyor ve hatta kopabiliyor. Bu sebeple ortak bir buluşma noktası belirlemenizde fayda var.
Çok ağır olmadıkça yanınızda yiyecek bir şeyler alabilirsiniz.
Tek başınıza bir yürüyüşe asla çıkmayın ve grubunuza rotanızı mutlaka bildirin.
Rotanızı belirlerken önceden bölgede bulunmuş birilerinden fikir almanızda fayda var. Bu size zamandan ve enerjiden tasarruf sağlayacaktır.

UZUNGÖL YAMAÇ PARAŞÜTÜ
Uzungöl’ü ve bölgeyi kuş bakışı görmek ve farklı bir tecrübe yaşamak isterseniz yamaç paraşütü ile heyecanlı bir uçuşa hazır olun. Yamaç paraşütü hava araçları arasında doğa dostudur, ergonomik bir yapıya sahiptir ve uçma hissini en iyi hissettiren hava araçlarındandır. Yamaç paraşütü aktivitesi, bulunduğunuz çevreyi kuş bakışı 360 derece görebileceğiniz, uçarken kendinizi kuş gibi özgür hissedebileceğiniz bir aktivitedir. Bu aktivitenin yapılabileceği en güzel yerlerden biride Uzungöl. Yamaç paraşütünüz ile havadayken Uzungöl ve dağları seyretmek ayrı bir zevk.

Uzungöl’deki bu harika yamaç paraşütü deneyimini 1900 mt yükseklikteki yatay çim bir alandan başlanıp 1050 mt rakımdaki Uzungöl’ün yakınındaki helikopter pistinde son buluyor. Havada ortalama 10-15 dakika kalabiliyorsunuz. Uzungöl’de mayıs ayında başlayan yamaç paraşütü aktiviteleri eylül ayında bitiyor.
Uzungöl’e geldiğinizde yamaç paraşütü yapmak isterseniz, gerekli olan alet, ekipman ile pilot eğitmenler  eşliğinde gerçekleştirebilirsiniz. Uzungöl’de ortalama günde 50 uçuş yapılabiliyor. Aynı zamanda bu aktivite size uçuş esnasında uçuşunuzun görüntüsünü kayıt altına alıp bu anı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Yamaç Paraşütü nedir?
— Yamaç paraşütü uzay teknolojisinden yararlanılarak imal edilen motorsuz bir hava aracıdır. Bu hava aracı ile yüzlerce metre havalanmak ve kilometrelerce yol almak mümkündür.
Yükseklik korum var bu sporu yapabilir miyim?
Yükseklik korkusunda yaşanan tedirginlik ve korku hissi yüksek bir binadan veya uçurumdan aşağıya baktığınızda yaşanır.  Yamaç paraşütü aktivitesinde ise eğimli olan bir zeminden kalkış yapıldığı için ve uçuş esnasında 360 derece bakış perspektif ile genelde yükseklik korkusu yaşanmaz.